Aan het werk

Werk vinden kan lastig zijn. Waar vindt u werk dat bij u past? Hoe presenteert u zich het best? Heeft u de juiste opleiding? Misschien denkt u wel eens over het starten van een eigen bedrijf. Er zijn verschillende manieren om (weer) aan het werk te gaan.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Welk werk past bij mij?

Wilt u weten welk werk bij u past? De website Test uzelf kan u op goede ideeën brengen. Net als de website Beroepenvinder. U weet dan beter wat u kunt en wat u wilt. En u ziet meteen of er geschikt werk voor u is.

Werk vinden

Veel mensen vinden werk via iemand die ze kennen. Laat anderen daarom weten dat u werk zoekt. Zij denken met u mee. En vertellen u bijvoorbeeld over een interessante vacature. Daarmee wordt de kans groter dat u werk vindt.

Het is ook verstandig om zelf naar werk te zoeken. Dat kan op websites zoals Werk, YoungCapital, Vacatures, Uitzendbureau, Nationale vacaturebank, Jobbird, Monsterboard en Hulp.

Op LinkedIn kunt u zichzelf presenteren, allerlei contacten leggen en laten weten dat u werk zoekt. U vindt er ook vacatures.

Bent u al wat ouder en zoekt u werk? Uw kennis en ervaring zijn vaak interessant voor een werkgever. Kijk eens op de websites ErvarenJaren, Midlife en Actief 65+.

Werk vinden met een beperking

Heeft u een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking? En vindt u het moeilijk om werk te vinden? Op deze website van UWV vindt u meer informatie.

Slim solliciteren

Gaat u solliciteren? Dan is het slim om u goed voor te bereiden. Op de website Solliciteren.nl vindt u tips, uitleg en voorbeeldbrieven. U kunt ook online een sollicitatietest doen.

Het is belangrijk dat u een goed cv heeft. Uw cv geeft een overzicht van al het werk dat u heeft gedaan. En van de opleidingen en cursussen die u heeft gevolgd. Op de website Werk.nl vindt u tips voor een goed cv. Bent u lid van een vakbond? Dan kunt u ook daar terecht voor hulp en informatie.

Opleiding en werkervaring

Een opleiding kan ervoor zorgen dat u sneller werk vindt. Bij Opleidingen vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen diploma? Meld je dan aan bij het Jongerenteam van het RBL Gooi en Vechtstreek. Dat kan per mail of telefoon: (035) 692 66 20 of 06 10 95 85 91. Samen bespreek je wat er voor jou mogelijk is.

Het is goed te weten wanneer je leerplichtig bent. Kijk bij onderwijs hoe dat zit.

Werkervaring helpt bij het vinden van nieuw werk. Met vrijwilligerswerk kunt u ook belangrijke werkervaring opdoen. Kijk bij Ontmoeten en meedoen om te zien op welke manieren u allemaal wat voor anderen kunt betekenen.

Ervaringscertificaat

U kunt uw kennis en ervaring vast laten leggen in een Ervaringscertificaat. Een Ervaringscertificaat laat zien waar u goed in bent. Dat helpt bij het vinden van werk dat bij u past. U kunt het certificaat ook gebruiken om een studie in te korten. Of om makkelijker te onderhandelen over uw salaris. Meer informatie op de website Ervaringscertificaat.nl.

Voor advies over loon en onderhandelingen gaat u naar de website Loonwijzer.nl.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Heeft u meer of andere hulp nodig? Het is goed om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld door het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Bijvoorbeeld als u (tijdelijk) geen of weinig inkomsten heeft. Wellicht heeft u dan recht op een bijstandsuitkering, een sollicitatietraining of cursus.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.