Huishouden

Als u zelf uw huishouden niet goed meer kunt doen, is het fijn om daar hulp bij te krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Een bekende vragen

U kunt een bekende vragen om u te helpen met (een deel van) het huishoudelijk werk. Veel mensen vinden dat geen enkel probleem. En misschien kunt u in ruil wat terug doen.

Een vrijwilliger vinden

Er zijn ook vrijwilligers die u kunnen helpen. Zoals wat boodschappen voor u doen. Vrijwilligershulp is gratis.

Woont u in Huizen? Neem dan contact op met Vrijwilligerscentrale Huizen of plaats uw vraag op Huizen voor elkaar.

Woont u in Blaricum, Laren of Eemnes? Neem contact op met Versa Vrijwilligerscentrale.

Gemaksdiensten inschakelen

Voor kleine klussen in en rondom uw huis kunt u ook gemaksdiensten inschakelen. Zij strijken, doen een wasje, een boodschap of een kleine reparatie. Kortom, zij maken het u gemakkelijk. U betaalt hier wel iets voor. Neem contact op met Vivium Zorggroep, Amaris Zorggroep of Uw Gemaksdiensten.

Daarnaast kunt u bij veel supermarkten online uw boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen. Als koken (tijdelijk) niet goed mogelijk is, kunt u verse maaltijden ook thuis laten bezorgen. Kijk hiervoor bij de Gooisetafel of Apetito. U kunt in Huizen ook gebruik maken van een maaltijd in de Bolder of de Marke de Meenthoek.

Huishoudelijke hulp regelen

Natuurlijk kunt u ook zelf een schoonmaakhulp of schoonmaakbedrijf benaderen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden een goede schoonmaker. Maak duidelijke afspraken over wat u wilt. U betaalt deze hulp zelf.

Contact met het sociaal wijkteam

U zit ergens mee, maar u weet niet goed wat u moet doen? Misschien maakt u zich zorgen over een buurtbewoner? Of u vindt dat uzelf, of een buurtbewoner, meer hulp nodig heeft? In al deze gevallen kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam. Het Sociaal Wijkteam denkt graag met u mee. Zij kennen de buurt goed, hebben veel ervaring en weten veel oplossingen.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Heeft u meer of andere hulp nodig? Het is goed om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld door het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over een oplossing die bij u past.

Zorgverlener zoeken en vergelijken

Via de website KiesZO kunt u zorgverleners opzoeken en vergelijken. Alle zorgverleners op deze website hebben een samenwerking met de gemeente. Voor huishoudelijke hulp via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.