Inkomsten

Het is belangrijk dat u alle kosten van het dagelijks leven kunt betalen. Ook als u (tijdelijk) minder inkomsten heeft. U kunt dan proberen meer inzicht te krijgen in waar u het geld aan uitgeeft. Of u kunt zuiniger leven. Er zijn verschillende organisaties die u daarbij kunnen helpen. Ook de gemeente kan u helpen.

 

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Een huishoudboekje bijhouden

In een huishoudboekje kunt u bijhouden hoeveel geld u ontvangt en uitgeeft. Zo ziet u precies waar het geld blijft. Dat geeft u inzicht. U kunt een huishoudboekje op papier bijhouden, maar ook op uw computer of tablet. Op de website Consumentenbond vindt u gratis voorbeelden.

Een persoonlijk ‘geldplan’ maken

Komt u vaak niet goed uit met uw geld of heeft u kleine schulden? Op de website Startpunt Geldzaken kunt u een ‘Geldplan’ kiezen dat bij uw situatie past. U vult uw gegevens in, zonder uw naam te noemen. Daarna krijgt u advies hoe u het best met uw geld om kunt gaan.  

Besparen op vaste kosten

Iedere maand heeft u vaste kosten. Bijvoorbeeld voor uw woning, de elektriciteit of de verzekeringen die u heeft afgesloten. Op de websites Nibud, Rijker Leven, Milieucentraal en De Vastelastenbond staan veel tips om de vaste kosten te verlagen. Verzekeringen kunt u vergelijken op de website Verzekeringvergelijk.

Besparen op spullen

In een kringloopwinkel vindt u veel goede en goedkope tweedehands spullen. Bijvoorbeeld kleding, stoelen, bedden, kasten, tv’s, koelkasten en kleine huishoudelijke apparaten. Ook op de websites Marktplaats en Gratis af te halen vindt u van alles, soms zelfs gratis. Hier kunt u ook zelf spullen aanbieden die u niet meer nodig heeft. Op de websites Deeleconomie en Peerby kunt u spullen met anderen delen en samen gebruiken. 

Besparen op boodschappen 

Bezuinigen op de dagelijkse boodschappen kan op veel manieren. Doe bijvoorbeeld boodschappen op de wekelijkse markt. Aan het eind van de dag worden veel verse producten afgeprijsd. Hou ook de reclamefolders en aanbiedingen in de gaten. Hierop staan de meeste aanbiedingen van winkels bij u in de buurt. Voor goedkope recepten kijkt u op de website Bijstandsgerechten. Mogelijk heeft u recht op een voedselpakket van de Voedselbank Gooi & Omstreken. Hiervoor moet u zich aanmelden. 

Recht op vergoedingen

Met de website Bereken uw recht! weet u snel of u recht heeft op bepaalde vergoedingen. Misschien kunt u geld terugvragen, of hoeft u een bepaalde kosten niet te betalen. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of de gemeente. Dat is goed om te weten. Zeker als u weinig geld heeft. Ontvangt u al inkomen vanuit de gemeente? Via Mijn Inkomen kunt u zien hoeveel u krijgt.

Geld en jongeren 

Voor jongeren is er de website Money Fit. Daar vind je informatie en tips om geldproblemen bij te voorkomen. Denk aan rood staan, studeren, studieschuld, sparen, zuinig leven, bijbaantjes en beleggen. Deze website is gemaakt door jongeren zelf. Kijk ook eens op de website Smart met geld. Daar staat ook veel informatie over geld.  

Geld en werk

Misschien kunt u uw inkomen aanvullen door meer uren te gaan werken. Of door een beter betaalde baan te zoeken. Kijk bij Aan het werk voor meer informatie en hulp. 

Heeft u moeite met het vinden van een baan? En komt u daardoor niet rond? U kunt via Werk.nl een bijstandsuitkering of WW- uitkering aanvragen.

Schulden

Heeft u (grote) schulden? Kijk bij Omgaan met schulden voor meer informatie en hulp.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Heeft u meer of andere hulp nodig? Het is goed om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld door het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Misschien heeft u recht op bijzondere bijstand. Of op extra hulp als u schulden heeft. 

Woont u in Huizen, Blaricum, Eemnes of Laren en heeft u een laag inkomen? De gemeente heeft meerdere regelingen voor mensen met een laag inkomen. De adviseurs van het Advies- en informatiepunt kunnen u hierover informeren.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning