Mantelzorg en mantelzorgcompliment

Mantelzorg is langdurige en onbetaalde zorg voor iemand die hulp nodig heeft. Meestal voor iemand die u goed kent, zoals uw partner, kind, vriend of iemand in uw buurt. Mantelzorg is dankbaar werk, maar kan ook zwaar zijn. Het is belangrijk dat u als mantelzorger niet overbelast raakt. De gemeente ondersteunt mantelzorgers daarom op verschillende manieren.

Ondersteuning voor de mantelzorger

Er zijn veel organisaties die u als mantelzorger ondersteuning kunnen bieden. Zij hebben vaak slimme tips voor mantelzorgers. Of zij kunnen u tijdelijk wat zorg uit handen nemen. Praten met anderen helpt vaak goed. Bijvoorbeeld tijdens een inloopochtend of in een cursus voor mantelzorgers.

Bent u mantelzorger? En heeft u daar vragen over? Of wordt het u te zwaar? Het is goed uw om eerst uw vraag helder te krijgen. Dat kan door het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee welke vorm van ondersteuning het beste bij u past.

Een cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.

Mantelzorgcompliment

Ontvangt u zelf mantelzorg? En wilt u iets voor uw mantelzorger(s) terug doen? Dan kunt u bij de gemeente een Mantelzorgcompliment aanvragen. Hiermee bedankt u degene die voor u zorgt nog eens extra. Een Mantelzorgcompliment bestaat uit een geldbedrag of een andere vorm van waardering.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een Mantelzorgcompliment. De belangrijkste eis is dat uw mantelzorger langdurig en intensief voor u zorgt. En daar geen geld voor krijgt. Dit kunt u zien als ongeveer 3 maanden zorgen, en meer dan 8 uur per week. 

Aanvragen

Wilt u een (of meerdere) Mantelzorgcompliment(en) aanvragen? U kunt dat één keer per jaar doen. Vul samen met uw mantelzorger(s) het aanvraagformulier in. Stuur dit naar: Maatschappelijke Zaken HBEL, Postbus 5, 1270 AA Huizen. Verstuur de aanvraag uiterlijk 31 december 2018.

Uiterlijk eind maart 2019 krijgt u bericht van de gemeente. U hoort dan of de mantelzorgcomplimenten worden uitgereikt. 
Voor 2017 kunt u géén mantelzorgcomplimenten meer aanvragen. 

Dag van de Mantelzorg

Elk jaar in november is er de Dag van de Mantelzorg. Altijd met een gevarieerd programma speciaal voor mantelzorgers. In de lokale krantjes kunt u, in het najaar, hier meer over lezen.