IkPas: drink een maand geen alcohol (17-12-2019)

Op 1 januari start de jaarlijks terugkerende landelijke actie IkPas. Deelnemers drinken de hele maand januari geen alcohol. Zo worden ze zich bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen ze ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven. 

Ruim 8 op de 10 inwoners van 19 jaar en ouder in Gooi en Vechtstreek drinkt wel eens alcohol. Af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt een gewoonte worden en zo drink je soms meer dan in eerste instantie de bedoeling is. Om deze gewoonte te doorbreken, kun je meedoen aan Ikpas. Deelnemers drinken een maand geen alcohol om te ervaren wat dit met ze doet. Ze worden zich bewuster van de keuze om wel of niet te drinken, ze doorbreken patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Veel deelnemers van IkPas ervaren positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter, scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.

Iedereen kan zijn of haar eigen redenen hebben om minder te willen drinken. GGD Gooi en Vechtstreek heeft mensen hierover ge├»nterviewd. De vijf redenen om minder te drinken zijn: om beter te functioneren, vanwege het positieve effect op de gezondheid, vanwege de verkeersveiligheid, het voorkomen van een mogelijke verslaving en een goed voorbeeld willen zijn voor (klein)kinderen. Wat de reden ook is, iedereen kan meedoen met IkPas.

Aanmelden

Het gaat er niet om dat je nooit meer alcohol drinkt, maar dat je je alcoholgebruik even op pauze zet. IkPas ondersteunt mensen bij deze uitdaging. Ze kunnen bij IkPas terecht voor vragen, tips, artikelen en recepten. Aanmelden kan via www.ikpas.nl

Meer informatie

Mensen die meer ondersteuning willen bij het stoppen of minderen van alcohol drinken, kunnen terecht op www.ggdgv.nl/ikpas voor meer informatie.