Inwoners en professionals vertellen over HBEL-werkwijze Sociaal Domein (13-03-2018)

In het gemeentehuis van Huizen is dinsdag het boekje ‘Wat nodig is´ gepresenteerd. Het boekje heeft als ondertitel ´De SpiegelTeam-methode in het Sociaal Domein´ en beschrijft de werkwijze van de HBEL-gemeenten. Wethouder Janny Bakker (Sociaal Domein) overhandigde dinsdag het eerste exemplaar aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Gemeenten hebben er sinds 2015 flink wat taken bij gekregen. De decentralisatie van het Sociaal Domein biedt gemeenten kansen om beleid en uitvoering naar eigen inzicht vorm te geven. De gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) kozen voor een gezamenlijk en uniek concept, waarbij niet de wetten centraal staan, maar de inwoner en diens mogelijkheden. Dat leidde tot de zogeheten ‘SpiegelTeam methode’.

SpiegelTeams

SpiegelTeams zijn teams waarin verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd. Of het nu gaat om huishoudelijke hulp, schuldhulpverlening, problemen met de opvoeding of huiselijk geweld; in elk team is de benodigde expertise aanwezig. De inwoner daarentegen heeft contact met slechts 1 consulent. Ook wanneer er meerdere problemen tegelijk spelen. Eén gezin, één aanpak. Altijd wordt daarbij de vraag gesteld: Wat heeft u nodig? Door niet te kijken naar waar iemand recht op heeft, maar waar iemand behoefte aan heeft, komt men sneller tot een echte oplossing.

Voorbeeld

Minister Hugo de Jonge is enthousiast over de SpiegelTeam-methode. Hij zegt: ,,De manier waarop bestuurders en professionals in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren in het sociale domein met mensen omgaan zie ik als een voorbeeld van hoe ik dat ook als minister voor ogen heb: niet denken vanuit schotten tussen de verschillende wetten in het sociale domein, maar de mens centraal houden en vervolgens gewoon regelen wat nodig is.”

‘Wat nodig is’

In het boekje ‘Wat nodig is’ wordt de HBEL-werkwijze met SpiegelTeams uitgelegd met voorbeelden uit de praktijk. Aan het woord komen consulenten, hulpvragers, beleidsambtenaren, de projectleider Sociaal Domein en wethouder Janny Bakker. Het boekje wordt verstrekt aan professionals en is gedrukt in een oplage van 1000 stuks.