Omgaan met schulden

Probeer schulden waar mogelijk te voorkomen. Ontstaan er toch schulden, wacht dan niet te lang met het aflossen van schulden. Zelf kunt u al diverse dingen doen. Maar u kunt ook hulp krijgen van verschillende organisaties of de gemeente.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Recht op vergoedingen

Met hulp van de website Bereken uw recht! weet u snel of u recht heeft op bepaalde vergoedingen. Misschien kunt u geld terugvragen, of hoeft u een bepaald bedrag niet te betalen. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of de gemeente. Dat is goed om te weten. Zeker als u een laag inkomen heeft.

Een persoonlijk ‘geldplan’ maken

U komt vaak niet goed met uw geld uit of heeft kleine schulden. Dat is vervelend. Op de website Startpunt Geldzaken kunt u een ‘Geldplan’ kiezen dat bij uw situatie past. U vult uw gegevens in, zonder uw naam te noemen (anoniem dus). U krijgt daarna op de website advies: hoe u het best met uw geld kunt omgaan.

Een huishoudboekje bijhouden

In een huishoudboekje kunt u bijhouden hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel u uitgeeft. Zo ziet u precies waar uw geld blijft. Dat geeft inzicht. U kunt een huishoudboekje op papier bijhouden, maar ook op uw computer of tablet, als u die heeft. Op de website Consumentenbond vindt u gratis voorbeelden.

Besparen op vaste kosten

Iedere maand heeft u vaste kosten. Bijvoorbeeld voor uw woning, telefoon, de elektriciteit of verzekeringen. Op de websites Nibud, Rijker Leven, Milieucentraal en De Vastelastenbond staan veel tips om deze vaste kosten te verlagen. Verzekeringen kunt u bijvoorbeeld vergelijken op de website Verzekeringvergelijk.

Besparen op spullen

In een kringloopwinkel vindt u veel goede en goedkope tweedehands spullen. Zoals kleding, stoelen, bedden, kasten, tv’s, koelkasten en kleine huishoudelijke apparaten. Ook op de websites Marktplaats en Gratis op te halen vindt u van alles, soms zelfs gratis. U kunt hier zelf ook spullen aanbieden of verkopen, die u niet meer nodig heeft. Spullen samen gebruiken of delen, kan op de websites Deeleconomie en Peerby.

Besparen op boodschappen

Bezuinigen op de dagelijkse boodschappen kan op veel manieren. Ga bijvoorbeeld naar de markt. Aan het eind van de dag worden veel verse producten vaak nog verder afgeprijsd. Hou ook de reclamefolders en de aanbiedingen in de gaten. Goedkope recepten vindt u op de website Bijstandsgerechten. En mogelijk heeft u recht op een voedselpakket van de Voedselbank Gooi & Omstreken. Hiervoor moet u zich aanmelden.

Geld en jongeren

Voor jongeren is er de website Money Fit. Daar vind je informatie en tips om geldproblemen bij te voorkomen. Denk aan rood staan, studeren, studieschuld, sparen, zuinig leven, bijbaantjes en beleggen. Deze website is gemaakt door jongeren zelf. Kijk ook eens op de website Smart met geld. Daar staat ook veel informatie over geld.

Geld en werk

Misschien kunt u uw inkomen aanvullen door meer uren te gaan werken of een beter betaalde baan te zoeken. Kijk bij Aan het werk voor meer informatie en hulp.

Bijstand voor zelfstandig ondernemers

Bent u zelfstandig ondernemer (of geweest) en u heeft financiële problemen? Misschien heeft u recht op bijstand. Bijvoorbeeld in de vorm van een lening, een starterskrediet of een aanvulling op uw inkomen. Neem voor meer informatie contact op met Bureau Zelfstandigen Gooi en Vechtstreek in Hilversum.

Bureau Zelfstandigen Gooi en Vechtstreek
Telefoon: (035) 629 27 00
E-mail: zelfstandigenloket@hilversum.nl

Inkomsten

Misschien heeft u (nog) geen schulden, maar wilt u graag weten wat er mogelijk is met uw inkomsten. Kijkt u dan op de pagina Inkomsten.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Heeft u schulden opgebouwd, om welke reden dan ook? En lukt het u niet om deze schulden af te lossen? Het is goed om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld door het invullen van het Persoonlijk plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur kan met u meedenken over een oplossing die bij u past. Misschien bent u geholpen met een schuldhulpmaatje of een budgetcoach. Of met een uitgewerkt plan om van uw schulden af te komen. U moet hiervoor ouder dan 18 jaar zijn.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.