Ontmoeten en meedoen

Wilt u actief meedoen in de buurt? Meer contact hebben met andere mensen? Iets voor of met een ander doen? Er is heel veel mogelijk en voor alle leeftijden.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Vrijwilligerswerk doen

Doet u graag iets voor of met een ander? Dan kunt u vrijwilliger worden. Bijvoorbeeld bij Vrijwilligerscentrale Huizen en Vrijwilligerscentrale Blaricum en Laren. Zij helpen u bij het vinden van leuk en zinvol vrijwilligerswerk.

Op de website Huizen voor elkaar kan iedereen een oproep plaatsen. U kunt zelf aanbieden om een klusje te doen. Maar u kunt ook reageren op een oproep van iemand die contact zoekt. Bijvoorbeeld om af en toe een spelletje te doen. Als u dit ingewikkeld vindt, kan de Vrijwilligerscentrale Huizen u hierbij helpen.

Woont u in Huizen? Kijk eens op de website Tijd voor Meedoen. Want ook u kunt blijven meedoen in uw buurt of omgeving. U kunt bijvoorbeeld helpen met klussen of een avondje achter de bar staan. Er is ook veel ruimte voor uw eigen ideeën.

Mensen ontmoeten

Een wijkcentrum is een leuke plek om andere mensen te ontmoeten. Er vinden allerlei activiteiten plaats, zoals samen koffie drinken, eten, sporten of een spelletje doen. Ook zijn er regelmatig creatieve workshops. Welk wijkcentrum is bij u in de buurt?

De website Buurtgeluk biedt een overzicht van alle activiteiten in de wijken Huizermaat, Bovenmaat en Vierde Kwadrant in Huizen. Het zijn activiteiten voor als u anderen wilt ontmoeten, meer wilt bewegen, aan uw gezondheid wilt werken of u verder wilt ontwikkelen. Ook uw eigen ideeën en initiatieven kunt u hier delen met andere wijkbewoners.

Ook in de bibliotheek zijn vaak leuke activiteiten. Kijk op de website Bibliotheek Huizen, Laren en Blaricum­ of Bibliotheek Eemnes voor meer informatie.

Maatje worden

Een ‘maatje’ is iemand die vrijwillig een ander helpt. Meestal gaat het om een duidelijke activiteit Zoals fietsen, koffie drinken, een spelletje doen of naar het zwembad gaan. In uw omgeving zijn verschillende maatjesprojecten. U kunt hier terecht als u maatje wilt worden of een maatje nodig heeft.

  • Bij SamenSpraak helpt u iemand bij het leren van de Nederlandse taal.
  • Bij Vluchtelingenwerk kunt u maatschappelijk begeleider worden. U wijst een vluchteling die in Nederland mag blijven de weg in zijn nieuwe woonplaats. Bij alles wat daarbij komt kijken. 
  • Bij Schuldhulpmaatje (Huizen) helpt u iemand die te maken heeft met (dreigende) schulden.
  • Bij Goede Buren Eemnes wordt u maatje van een vluchteling die in Nederland mag blijven. Dit is in Huizen ook mogelijk via Goede Buren Huizen.
  • Huizermaatje (Huizen) is er voor tieners die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zij worden gekoppeld aan een student van een sociale opleiding.
  • Een jobmaatje helpt een plaatsgenoot bij het vinden van (vrijwilligers)werk. 

Voor jongeren

Ben je jong en wil je andere jongeren leren kennen? Samen leuke dingen doen? Kijk dan eens bij Connect of Jongerencentrum Impuls. Zij organiseren allerlei gezellige, kunst- en muziekactiviteiten voor jongeren. Ook is er veel ruimte voor eigen ideeën.

Voor speciale doelgroepen

Bij onderstaande wijkcentra in Huizen en Blaricum is altijd professionele begeleiding aanwezig.

  • Het Geheugenhuis (Huizen, wijkcentrum De Draaikom) is er voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen en hun naasten. Ook mensen die zich eenzaam voelen, psychische problemen hebben of verstandelijke beperkt zijn, zijn van harte welkom.
  • Koffie om de hoek (Huizen, wijkcentrum Meentamorfose) is er voor mensen die psychische problemen hebben of hebben gehad. Ook andere inwoners zijn welkom. Samen worden activiteiten bedacht. Niets hoeft, maar er mag veel.
  • Tijdens het Dagje Blaercom (Blaricum, Dorpshuis Blaercom) staat de deur open voor mensen met een lichamelijke beperking of beginnende geheugenproblemen. Iedereen die liever niet thuis zit, is ook welkom.
  • Vrije tijd, blije tijd (Huizen, diverse wijkcentra) is er voor mensen een verstandelijke beperking. Er zijn allerlei activiteiten, zoals een kookgroep, een biljartclub, hulp bij huiswerk en de gezellige Lelie-disco.

Vervoer

Wilt u een activiteit bijwonen, maar weet u niet hoe u vervoer kunt regelen? Bij vervoer leest u verder over de diverse mogelijkheden.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Heeft u meer of andere hulp nodig? Of behoefte aan een andere soort daginvulling? Het is goed uw gedachten te ordenen in het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over de mogelijkheden. Voor dagbesteding met begeleiding is een indicatie nodig is en moet u een eigen bijdrage betalen. De adviseur kan u vertellen waar u zo’n indicatie aanvraagt.

Via de website KiesZO kunt u zorgverleners opzoeken en vergelijken. Alle zorgverleners op die site hebben een samenwerking met de gemeente.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is kosteloos. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.