Opvoeden en opgroeien

Elke ouder maakt zich wel eens zorgen om zijn of haar kind. Het is goed om deze zorgen op tijd te bespreken. Kinderen hebben zelf ook vaak vragen. Chatten met een deskundige kan dan fijn voor ze zijn. Ieder kind moet veilig op kunnen groeien. Als dat in gevaar komt, moet u dat melden.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Maakt u zich zorgen over de opvoeding, gezondheid of ontwikkeling uw kind? Bijvoorbeeld over gedrag, grenzen stellen, voeding, school, pesten, slapen, pubertijd of verslaving? Wacht niet, maar praat erover met een deskundige.

Woont u in Huizen, Blaricum of Laren?

Dan kunt u met al uw vragen terecht bij Jeugd en Gezin. Hier vindt u ook het consultatiebureau 0-18 jaar en en de gezins- en opvoedcoaches. U kunt met de coaches contact opnemen als u vragen heeft over opvoeden, opgroeien en ouderschap.

Woont u in Eemnes?

Dan kunt u met al uw vragen terecht bij het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes. Hier vindt u ook het consultatiebureau van Eemnes..

Consultatiebureau

Bij het consultatiebureau werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, assistenten en screeners. Zij onderzoeken uw kind regelmatig. U kunt aan het consultatiebureau al uw vragen stellen. Bijvoorbeeld als u met uw kind op bezoek bent. Maar ook op andere momenten kunt u contact opnemen met vragen over de groei en ontwikkeling van uw kind.

Contact met andere ouders

Wilt u in contact komen met andere (aanstaande) ouders? Kom dan eens langs bij een MamaCafé of een OuderKindCafé. Daar ontmoet u andere ouders en kunt u ervaringen uitwisselen. U kunt ook naar De Speeltrein, een wekelijkse speelochtend voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Voor jongeren

Heb jij vragen die je niet goed aan een ander durft te stellen? Bijvoorbeeld over je lichaam, gewicht, verkering of veilig vrijen? Of over eenzaamheid? Dan kun je bij Jouw GGD chatten met een jeugdarts. Je krijgt direct antwoord.

Als je ergens mee zit kun je ook altijd gratis de Kindertelefoon bellen, telefoon 0800 – 0432 of chatten op de website.       

Wil je leuke dingen doen en andere jongeren ontmoeten? Kijk eens bij jongerencentrum Connect in Huizen of de jongerencentra in Blaricum of Laren. Of wil je als vrijwilliger iets doen voor andere jongeren? Kijk dan eens bij Ontmoeten en meedoen om te zien op wat jij voor anderen kunt betekenen.

Misschien zoek je wel naar mogelijkheden om te gaan sporten. Kijk dan bij Sport en bewegen. Er is van alles mogelijk.

Huiselijk geweld of kindermishandeling

Ieder kind moet veilig op kunnen groeien. Toch loopt de veiligheid van een kind soms gevaar. Vermoedt u dat er ergens sprake is van huiselijk geweld? Of van kindermishandeling? Neem dan direct contact op met Veilig Thuis, telefoon 0800 - 2000. Veilig Thuis zorgt voor de veiligheid van kinderen. Zij geven advies, bieden ondersteuning en onderzoeken de situatie. Als het nodig is zorgen zij voor een veilige plek voor het kind.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Woont u in Huizen, Blaricum of Laren?

En heeft u meer of andere hulp nodig? Dan kan het helpen om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld met het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Dat kan bijvoorbeeld het inschakelen van jeugdhulp of gezinsondersteuning zijn.

Woont u in Eemnes?

Als u in Eemnes woont dan kunt u bij het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes terecht voor alle vragen over uw gezin en de opvoeding van uw kinderen. De hulp van het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) is gratis en er is geen verwijzing nodig. U kunt het Jeugd- en Gezinsteam bereiken via jeugdengezin@eemnes.nl of rechtstreeks op 06 20 85 56 44 (van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Op de website van het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes vindt u meer informatie over de werkzaamheden en werkwijze van het Jeugd- en Gezinsteam.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.