Mantelzorg en mantelzorgcompliment

U bent mantelzorger als u langere tijd en onbetaald voor een ander zorgt. Meestal is dat voor iemand die u goed kent, zoals uw partner, kind, familielid, vriend of iemand in uw buurt. Mantelzorg is belangrijk zorg. Het is dankbaar werk, maar het kan ook zwaar zijn. Het is belangrijk dat u als mantelzorger niet overbelast raakt. Daarom bestaat er ondersteuning voor mantelzorgers. 

Ondersteuning 

Bent u mantelzorger en heeft u vragen? Wilt u weten of u even een welverdiende pauze mag nemen? Wilt u contact met lotgenoten? Of stoom afblazen bij iemand met een luisterend oor? Het is heel gewoon en begrijpelijk dat u als mantelzorger behoefte heeft aan ondersteuning. Wat daarin nodig is, is voor iedereen anders. Neemt u gerust contact met ons op via (035) 528 12 47. Wij kunnen u informeren over het aanbod van mantelzorgondersteuning in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren.

Mantelzorgondersteuning HBEL gemeenten

Er zijn veel organisaties die u als mantelzorger ook ondersteuning kunnen bieden. Zij hebben vaak slimme tips voor mantelzorgers. Of zij kunnen u tijdelijk wat zorg uit handen nemen. Praten met anderen helpt vaak goed. Bijvoorbeeld tijdens een inloopochtend of in een cursus voor mantelzorgers.

MantelzorgNL (Landelijke vereniging voor Mantelzorg en Vrijwilligerszorg)
Versa Welzijn
Vrijwillige thuishulp Huizen
NAH Pluspunt (Niet Aangeboren Hersenletsel)
Verslaafd aan jou (voor naasten van verslaafden)
Gezondheidszorgcoach 
VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Gooi en Vecht)
Amaris zorggroep
Vivium zorggroep
Buurtzorg
Mantelaar (koppelt ouderen aan een geneeskundestudent die bij hen past, voor zorg en gezelschap)
Viore (voor mensen die leven met kanker en hun naasten)

Mantelzorgcompliment  

Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u iets terug doen voor uw mantelzorger(s) met het mantelzorgcompliment. Het compliment is een geldbedrag. Hiermee bedankt u degene die voor u zorgt nog eens extra. U kunt het mantelzorgcompliment aanvragen als u in Huizen, Blaricum, Eemnes of Laren woont.

U wilt graag dat uw mantelzorger(s) voor hun inzet in het zonnetje wordt/worden gezet.

Voor maximaal drie mantelzorgers kunt u een compliment aanvragen. U kunt maximaal €150,- geven aan uw mantelzorger(s). Als u meer dan één mantelzorger een compliment wilt geven, dan wordt het bedrag van €150,- over uw mantelzorgers verdeeld.

Mochten er in totaal meer aanvragen bij de gemeente binnen komen dan verwacht, dan kan het zijn dat de gemeente de hoogte van het compliment bijstelt.

Aanvragen

U kunt  een aanvraag indienen voor 2020. Het aanvraagformulier voor het aanvragen van het mantelzorgcompliment voor 2020 is beschikbaar via onderstaande link. U kunt uiterlijk tot 31 december uw aanvraag indienen. Elk jaar kunt u een nieuwe aanvraag doen. Uw mantelzorger mag ook in een andere gemeente wonen.  

Mantelzorgcompliment aanvragen (pdf)

Voorwaarden

Er zijn een paar regels waaraan uw mantelzorger moet voldoen: 

  • Uw mantelzorger zorgt langdurig en intensief voor u: meer dan 8 uur per week en minimaal drie maanden.
  • Uw mantelzorger krijgt er geen geld voor. 
  • Het moet gaan om persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding die echt nodig is. Bijvoorbeeld vanwege ziekte of een beperking. En het is duidelijk anders dan de dagelijkse zorg die partners, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten elkaar geven. 
  • Het moet gaan om iemand die u kent. Zoals de zorg voor een partner, kind, familielid, vriend of iemand in uw buurt. Vrijwilligersactiviteiten, maatjesprojecten of sociale bezoekjes vallen hier niet onder. 

Heeft u nog vragen?

Voor al uw vragen kunt u terecht bij het Advies- en informatiepunt van de gemeente.