Sport en bewegen

Sporten en bewegen is gezond. U blijft langer fit. En het is een leuke manier om mee te doen in de samenleving. Sporten en bewegen moet daarom voor iedereen mogelijk zijn.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Sportaanbod bekijken

Er zijn veel sportverenigingen en sportscholen. U kunt bijvoorbeeld tennissen, voetballen, dansen of jeu des boules spelen. Maar ook vissen en bridgen vallen onder sport. U kunt altijd eerst een keer kijken of een proefles meedoen.

Woont u Huizen? Kijk dan eens op de website SportiefHuizen. Het sportaanbod van de andere gemeenten vindt u op de website voor Blaricum, Eemnes en Laren.

Zelf in beweging komen

Sporten of bewegen hoeft natuurlijk niet bij een vereniging. U kunt ook wandelen, fietsen, skaten of hardlopen. Er zijn veel mooie routes in de omgeving uitgezet. Meer informatie vindt u op de website VVV.

Sportmaatje vinden

Zoekt u een sportmaatje? Bijvoorbeeld om samen te fietsen of te wandelen? Neem dan contact op met een beweegcoach van Versa Welzijn. Dat kan ook via de website SportiefHuizen. Woont u in Blaricum, Eemnes of Laren? Dan kunt u een buurtsportcoach bereiken via de website van Sportief & Gezond.

Sporten met een beperking

Heeft u een beperking? Er zijn allerlei mogelijkheden om aangepast te sporten. Dat kan op verschillende niveaus. Kijk voor het aanbod op de websites Aangepast Sporten en Uniek Sporten. U kunt voor vragen hierover contact opnemen via de knop ‘contact’ op deze websites.

Vraag het de buurtsportcoach

Heeft u vragen over sporten of bewegen in uw buurt? Neem dan contact op met de buurtsportcoach. Een buurtsportcoach kent alle sportieve mogelijkheden in uw omgeving.

  • Woont u in Huizen? Ga dan naar de website SportiefHuizen.
  • Woont u in Blaricum, Eemnes of Laren? Dan kunt u een buurtsportcoach vinden via de website van Sportief & Gezond.

Heeft u zelf een idee voor een sportieve activiteit? Of wilt u zelf iets opstarten? Maar kunt u daar best wat hulp bij gebruiken? Neem ook dan contact op met een buurtsportcoach.

Financiële ondersteuning              

Heeft u geen geld om uw kinderen te laten sporten? Misschien kunt u een vergoeding krijgen van het Jeugdsportfonds. Zelf kunt u hiervoor geen aanvraag indienen. Dat moet iemand doen die uw kind goed kent. Bijvoorbeeld een leraar, huisarts, maatschappelijk werker, buurtsportcoach, jeugdhulpverlener of schuldhulpverlener. Meer informatie vindt u op de website Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Heeft u meer of andere hulp nodig? Het kan helpen om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld door het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over een oplossing die bij u past, bijvoorbeeld over een hulpmiddel om te kunnen sporten.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.