Woningaanpassingen

U wilt waarschijnlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat wordt lastiger als u ouder wordt, ziek bent of een beperking heeft. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende om toch in uw eigen huis te blijven wonen.

Wat kan ik zelf doen (met hulp van anderen)?

Een bekende vragen

Misschien kan familie of een bekende u helpen met wat kleine aanpassingen in uw huis. Denk aan het weghalen van vloerkleden of het plaatsen van een tweede trapleuning, beugels om u aan vast te houden, antislip-tegels, een wc-verhoger of een douchestoel.

Een vrijwilliger vragen

Er zijn ook vrijwilligers die u kunnen helpen bij kleine aanpassingen in uw huis. Vrijwilligershulp is gratis. De materialen betaalt u zelf.

Woont u in Huizen? Neem dan contact op met Vrijwilligerscentrale Huizen of plaats uw vraag op Huizen voor elkaar.

Woont u in Blaricum, Laren of Eemnes? Neem contact op met Versa Vrijwilligerscentrale.

Een ergotherapeut laten meedenken

Weet u niet goed welke aanpassingen er allemaal mogelijk zijn? Dan kunt u een ergotherapeut thuis langs laten komen. Een ergotherapeut denkt met u mee en geeft advies. De kosten voor een ergotherapeut worden vaak vergoed door uw zorgverzekering. U kunt uw huisarts hierover om advies vragen.

Alarmering

Als u thuis woont is het prettig om hulp te krijgen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld als u onverhoopt bent gevallen. Met een personen alarmsysteem van Versa roept u met één druk op de knop, de hulp in van iemand in uw naaste omgeving. Indien nodig wordt een arts of ambulance ingeschakeld.

Vergoeding navragen

Sommige hulpmiddelen of aanpassingen worden vergoed door uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lampen en deuren te bedienen. Vraag uw zorgverzekering welke hulpmiddelen of aanpassingen worden vergoed.

Contact met het sociaal wijkteam

U zit ergens mee, maar u weet niet goed wat u moet doen? Misschien maakt u zich zorgen over een buurtbewoner? Of u vindt dat uzelf, of een buurtbewoner, meer hulp nodig heeft? In al deze gevallen kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam. Het Sociaal Wijkteam denkt graag met u mee. Zij kennen de buurt goed, hebben veel ervaring en weten veel oplossingen.

Wat kan ik doen als ik het daarmee niet red?

Zijn er andere aanpassingen nodig in uw huis? Of kunt u de aanpassingen niet zelf (laten) uitvoeren? Het is goed om eerst uw vraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld door het invullen van het Persoonlijk Plan. U kunt ook contact opnemen met het Advies- en informatiepunt van de gemeente. Een adviseur denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Vaak betaalt u een eigen bijdrage voor de aanpassingen in uw huis. De adviseurs van het Advies- en informatiepunt kunnen u hierover informeren.

Zorgverlener zoeken en vergelijken

Via de website KiesZO kunt u zorgverleners opzoeken en vergelijken. Alle zorgverleners op deze website hebben een samenwerking met de gemeente.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen

Weet u niet precies welke hulp u nodig heeft? U kunt een bekende vragen om met u mee te denken. U kunt ook contact opnemen met een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en denkt mee over wat u nodig heeft. Ook kan een cliëntondersteuner helpen bij het invullen van het Persoonlijk Plan. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis. Kijk voor meer informatie bij Cliëntondersteuning.

Kijk bij het onderwerp Zelfstandig wonen voor meer informatie.